A mesterséges intelligencia manipulatív alkalmazásainak egyes etikai kérdései és leképeződése az Európai Unió jogi szabályozásában A kognitív szabadság megsértésének első jogszabályi kereteiről - Tahyné Kovács Ágnes (A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának könyvei. Tanulmányok, 2024)
A tanulmány az európai jog által megjelenített jelen idejű emberképet a mesterséges intelligencia (a továbbiakban: MI) egyes – manipulatív - alkalmazásai körében vizsgálja etikai és jogi vonatkozások tükrében. A kutatás aktualitását adja, hogy az MI alkalmazásai a jelenkor életvitelének szinte minden területén megjelenőben vagy már jelen vannak; és megfogalmazva vagy még megfogalmazatlanul számos etikai kérdést vetnek fel. A tanulmány a kognitív szabadság megsértésének területére fókuszál, majd az európai kockázat alapú szabályozás kialakulásának fokait mutatja be.