Palotanegyed Most - Szerző - Birtalan Ilona Liliána ; Fortvingler Éva ; Győri Judit ; Káldi Emese ; Káldi Márton ; Mann Dániel ; Pesti László ; Pető Rózsa ; Rácz Attila ; Dr. Sipka Júlia ; Sipka László ; Soltész Judit ; Szabolcs-Gyuris Éva ; Tibor Tamás ; Tihanyi Dominika ; Tircsi Anikó ; Vermes Ágota Szerkesztő - Tihanyi Dominika Fordító - Tihanyi Lilla Lektor - Rácz Attila ; Barbara Marshall ; Daniel Marshall (PPKE; Mitró Tamás, 2012)
A Belső Józsefvárosban - a mai Palotanegyed területén - akkor jártam először, amikor a Lőrinc pap téri Cirkó Gejzír mozi nézőterének első sorát képező kanapékhoz vitt utam. Akkor még nem tudhattam, hogy valamivel több mint egy évtizeddel később mindennapjaim helyszínévé válik majd az akkori, számomra kissé misztikus, leginkább Carlos Ruiz Zafón Barcelonájára emlékeztető városrész. Azt sem sejthettem, mint ahogyan sokan mások sem - még akkor sem, amikor később ideköltöztem -, hogy egy olyan változás tevékeny részese lehetek majd, melynek köszönhetően az utcaképet meghatározó, komorságot előidéző sötétség lassanként eltűnik: az épületek és a közterek kivirulnak, és a területet érintő sokirányú és kitartó ténykedés eredményeként a negyed mindinkább megmutatja igazi arcát. Az átalakulás hátterét egy jól időzített, ritka számba menő jelenség képezi. Ugyanis a körülmények szerencsés összejátszásának köszönhetően az önkormányzat, a civilek és a művészeti szféra képviselői néhány éve szinte egyszerre fogalmazták meg azokat a törekvéseket, amelyek a Palotanegyed megújítására irányultak. Mára már egymást támogatva és erősítve futnak a közös programok, összehangoltan segítve a Palotanegyed belső megújulásának folyamatát. A fizikai megújítások mellett a különféle szervezetek által propagált kulturális események és akciók összessége egy hosszú távú, folyamatalapú stratégiát rajzol ki a terület jövőjét illetően, amelynek alapját a különféle szereplők szoros együttműködése képezi. Erről ad tanúbizonyságot ez az útikönyv is, amely a múlt-jelen-jövő hármasság jegyében kalauzolja az érdeklődőt. Többek között szeretnénk bemutatni mindazon közösségi törekvéseket, amelyek oly nagy elszántsággal és hittel kutatják a Palotanegyed múltját, s ápolják jelenét - ezzel meghatározva annak jövőjét is. A kiadvány egyfelől egy végpont, az Európa Belvárosa Program egyik záró projektje, másfelől annak megkoronázása is, hiszen a civilek és az önkormányzat egyik kézzelfogható és maradandó közös alkotása, egyszersmind a többi együttműködés dokumentálása. Mindazonáltal a változások szempontjából nézve csak egy állomás, hiszen a folyamat szinte csak most kezdődött el - s a résztvevők elszántságát alapul véve minden remény megvan rá, hogy a fejlődés folytatódik. Ajánlom ezt a kiadványt mindazoknak, akik kíváncsiak e városrész múltbéli és jelenkori történeteire - azoknak, akik a Palotanegyedben sétálva azon tűnődnek, mi lehet a titka annak, hogy errefelé a légkör olyannyira más! : Útikönyv a Palotanegyedhez