Hittudományi Kar - általános tudnivalók - PPKE HTK
A PÁZMÁNY PÉTER KATOLIKUS EGYETEM HITTUDOMÁNYI KARÁN három szakon alapképzés, egy szakon kiegészítő alapképzés is folyik. Az alapképzést nyújtó mindhárom szakon, illetve a doktori kurzuson ugyanaz a 12 tanszék látja el az oktatást. A TEOLÓGUS szak célkitűzése hármas: a teológia tudományos kutatása, s ezzel a magyar nyelvű teológia előmozdítása és irodalmának gazdagítása; a hallgatók tudományos felkészítése doktori fokozat megszerzésére; s végül a hallgatók (papnövendékek és világiak) magas szintű képzése, hogy a katolikus tanítás alapos ismeretében felkészülten vegyenek részt az Egyház evangelizációs tevékenységében. A KÖZÉPISKOLAI ÉS AZ ÁLTALÁNOS ISKOLAI HITTANÁR szak célja olyan hittanárok képzése, akik teológiailag jól felkészültek, és a katolikus tanítást az Egyház hitéhez és tanításához hűségesen, ugyanakkor korszerűen képviselik a magyar fiatalság előtt. A TEOLÓGUS ÉS KÖZÉPISKOLAI HITTANÁR szak a nappali tagozaton (10 félév tanulmányi idő), az általános iskolai hittanár szak a levelező tagozaton (8 félév tanulmányi idő) működik. A középiskolai hittanár szak kiegészítő alapképzés (4-6 félév tanulmányi idő) formájában is elvégezhető azoknak, akik már nappali tagozaton szereztek főiskolai hittanári diplomát. EMBER-, ERKÖLCS- ÉS VALLÁSISMERET SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉST indít a Kar a 2004/05-ös tanévtől kezdődően valamely pedagógus, hittanár vagy teológus diplomával rendelkezők számára. A képzés ideje: 4 félév. A KAR LEGFONTOSABB KUTATÁSI TERÜLETEI: dogmatika, biblikum, keresztény bölcselet, erkölcsteológia, egyháztörténelem és a patrologia egyes részterületei. A Kar kitüntetetten építi be kutatási tevékenységébe a doktori képzést. Az Egyház hagyománya szerint a teológiai bakkalaureátus után a doktori fokozatot megelőzi egy közbenső fokozat, a licenciátus. A doktori fokozatot három specializálódási területen lehet megszerezni: Isten és az Ő megismerése; Krisztológia; az Egyház misztériuma és élete. A doktori program katolikus hittudományi doktorátussal zárul, ami államilag elismert PhD. ELHELYEZKEDÉSI LEHETŐSÉG: teológiai tudományos kutatásban, a katolikus általános- és középiskolai hitoktatásban, a plébániai hitoktatásban, lelkipásztori kisegítőként, a katolikus sajtó, rádió és televízió munkatársaként. FELVÉTELIVEL KAPCSOLATOS INFORMÁCIÓK: jelentkezni a Kar nappali, illetve levelező tagozatának Tanulmányi Osztályán lehet, kizárólag a Kar jelentkezési lapjának kitöltésével. Életkori feltétel: nappali tagozaton 35, levelező tagozaton 60 év alatti életkor. A felvételi hittan tárgyból írásbeli és szóbeli vizsgából áll. A hittanár szakos kiegészítő képzésre a nappali tagozaton katolikus hittudományi főiskolát végzettek jelentkezhetnek. KÁNONJOGI POSZTGRADUÁLIS INTÉZET Az Intézetben háromfokozatú képzés folyik: KÁNONJOGI BAKKALAUREÁTUS (EGYETEMI DIPLOMA) Akik főiskolai szintű teológia végzettséggel jelentkeznek intézetünkbe, 2 év elvégzése után (mely kiegészítő alapképzésként, első egyetemi diploma megszerzése esetén államilag finanszírozott), államilag is elismert egyetemi szintű diplomát szerezhetnek. KÁNONJOGI LICENCIÁTUSI FOKOZAT Megszerzéséhez az előképzettség függvényében további, legalább 1 év elvégzése szükséges, amely már része a PhD-képzésnek. KÁNONJOGI DOKTORÁTUS (PhD) A doktori képzésbe egyetemi szintű teológiai, kánonjogi (bakkalaureátusi), illetve jogi diplomával lehet jelentkezni. A Kánonjogi Posztgraduális Intézet fő feladata az egyházjogászképzés. Az oktatás nappali tagozatos, hétfői és keddi napokon zajlik, mellette a lelkipásztori szolgálat is ellátható. :